(Novum) - Alleen door al op de basisschool in te grijpen kan worden voorkomen dat honderden Amsterdamse jongeren uitgroeien tot zware, gewelddadige criminelen. Dat meldt het Parool zaterdag op basis van onderzoek van de GGD naar jongeren in de zogenoemde Top 600, een lijst met de meest criminele jongeren in Amsterdam die met voorrang worden aangepakt.
Voor het onderzoek beoordeelde de GGD de dossiers van ruim tweehonderd jongens uit de Top 600. Als 13-jarige pleegden zij al misdrijven. Op gemiddeld 14-jarige leeftijd waren zij in beeld bij Jeugdzorg. Dat weerhield ze er echter niet van door te gaan met hun criminele activiteiten. De cijfers uit het rapport zouden aantonen dat heel vroeg ingrijpen noodzakelijk zou zijn.
Een proef met het Amsterdamse Preventief Interventie Team, waarin specialisten zich richten op zogenoemde risicokinderen op basisscholen, zou goede resultaten boeken. Driekwart van de 535 kinderen die het team begeleidt, zou zich beter gedragen op school.
De Amsterdamse wethouder Pieter Hilhorst is blij met het team en wil de methode volgend jaar in de hele stad invoeren. "We zien een enorme daling van wangedrag. Als leerkrachten een probleemkind letterlijk bij de les houden, profiteert de hele klas. Bovendien voorkom je criminaliteit", zegt hij in de krant.