(Novum) - Jeugdgevangenissen richten zich steeds minder op het straffen van jongeren en steeds meer op hun opvoeding. De jongeren krijgen meer onderwijs en kunnen bij de voorbereiding op hun vrijlating onder toezicht mogelijk zelfs een joint roken of een biertje drinken, schrijft de Volkskrant woensdag.
Deze ontwikkeling lijkt in strijd met de lijn van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD), die in toespraken en interviews vooral de nadruk legt op zwaarder straffen. Hij draagt de nieuwe werkwijze niet actief uit, schrijft de krant.
"Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een klimaat met positieve, ondersteunende bejegening bijdraagt aan positieve gedragsverandering en de kans op recidive vermindert, in tegenstelling tot een repressieve bejegening", zegt een woordvoerder van de staatssecretaris in de krant.
De directeuren van de jeugdgevangenissen hebben een nieuwe kijk op het orthopedagogisch jeugdklimaat opgesteld die sinds dit jaar wordt gevolgd. Het doel bij de behandeling van de jongeren is hun agressie in te tomen en hen te leren autoriteit te respecteren. Dat ze zijn opgesloten zouden ze al erg genoeg vinden en meer straf is daarom niet nodig.
In het verlengde hiervan wil Teeven het voor rechters mogelijk maken jonge criminelen voor twee jaar terug naar school te sturen, bijvoorbeeld in plaats van een taakstraf of na verblijf in de gevangenis. Het wetsvoorstel voor 'terbeschikkingstelling aan het onderwijs' wordt woensdag openbaar.
Justitie zegt in de krant dat deze nieuwe koers al in 2007 werd ingezet. In dat jaar concludeerde de Nationale Rekenkamer dat jeugdgevangenissen onveilige plekken zijn waar jongeren nauwelijks een behandeling kregen. Voorgangers van Teeven hadden daarom al een nieuwe koers ingezet.