Onder wetenschappers is een discussie uitgebroken over de ADHD-behandelmethode neurofeedback. De methode zou patiënten leren hun eigen hersenactiviteit te beïnvloeden. In een ingezonden brief trekt een groep neuropsychologen van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Tilburg de werkzaamheid van de methode in twijfel. Dit meldt de Volkskrant.
Met de brief reageren de vijf neuropsychologen op een bericht dat het Nederlandse Instituut van Psychologen (NIP) in juni op zijn site plaatste. In dat bericht beweert het NIP dat neurofeedback even goed werkt in de behandeling van ADHD als medicatie. Het NIP baseert deze bewering op berichten van de American Academy of Pediatrics (AAP).
Volgens hoogleraar pediatrische neuropsychologie Jaap Oosterlaan is de bewering van het NIP onzin. De criteria die de AAP aanhoudt om een behandelingsmethode als bewezen effectief te beschouwen, acht Oosterlaan onvoldoende. De enkele studies die volgens de neuropsychologen wel van gedegen wetenschappelijke kwaliteit zijn, leveren geen bewijs voor de werkzaamheid van neurofeedback. De nuancering die ook het AAP hierover berichtte, liet het NIP weg.
“Op de korte termijn lijken er effecten te zijn, maar op de langere termijn zijn die onzeker”, zegt ook drs. Marleen Bink van de Universiteit van Tilburg. Bovendien blijkt een deel van de onderzoeken met een positieve conclusie uitgevoerd door wetenschappers die zelf neurofeedback commercieel aanbieden.
Dick van Kooten, voorzitter van de sectie neurofeedback van het NIP, zegt dat het bericht op hun site bedoeld is voor collega-psychologen en niet per se voor het publiek. “Anders hadden we de nuanceringen van de AAP er zeker bij gezet.” Van Kooten is ook directeur van een kliniek die is gespecialiseerd in de behandeling met neurofeedback. Van Kooten ziet dat niet als belangenverstrengeling: “Als je ergens met gezag over wilt spreken, moet je verstand van zaken hebben.”
De groep psychologen vindt dat het NIP ouders van kinderen met ADHD valse hoop geeft. Neurofeedback is duur, de kosten liggen tussen de 3.400 en 4.800 euro per kind en veelal vergoedt een zorgverzekeraar de behandeling niet. Ouders wordt verteld dat het om een eenmalige behandeling zonder bijwerkingen gaat die kosten van medicatie voorkomt.
Deze claim is volgens de onderzoekers nog lang niet onomstotelijk bewezen. Na verloop van tijd lijkt een deel van de patiënten toch weer ADHD-medicatie te gaan gebruiken. Later dit jaar komt de groep met de resultaten van eigen onderzoek naar de effectiviteit van neurofeedback.
© Nationale Zorggids