Turkse vlag

DEN HAAG (Novum) - Turkse Nederlanders die verontwaardigd reageren op de berichtgeving over Yunus zouden zich massaal als pleeggezin moeten aanmelden bij Pleegzorg Nederland. Dat stelt het PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu, die vindt dat moslims de afgelopen jaren in dit opzicht hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen.

Naar aanleiding van de commotie over de kwestie hebben zich vijftig Turks-Nederlandse pleeggezinnen in een week tijd aangemeld bij Pleegzorg Nederland, schrijft de Rotterdamse politicus op zijn Facebook-pagina. Hij verwacht dat dit er veel meer worden.

De 9-jarige Yunus wordt in Den Haag opgevoed door twee lesbische pleegmoeders, die uit angst voor ontvoering zijn ondergedoken. Het kind werd vanwege een vermoeden van kindermishandeling uit huis geplaatst. Zijn biologische moeder accepteert niet dat haar zoon bij een lesbisch stel woont.

Kuzu wil de 'liefdevolle' manier waarop de vrouwen Yunus de afgelopen 8,5 jaar hebben opgevoed echter 'absoluut' niet diskwalificeren, zegt hij zondag in een gesprek met RTV Rijnmond. Het Kamerlid vindt wel dat bij de keuze van een pleeggezin rekening moet worden gehouden met onder meer de culturele achtergrond en de religie van het kind.

Hij kan zich goed voorstellen dat bijvoorbeeld seksuele geaardheid wordt meegewogen in de 'zorgvuldige' zoektocht naar geschikte pleegouders. "Het gaat om een match tussen kind, pleegouders en biologische ouders, die moet optimaal zijn."

Kuzu vindt dat Jeugdzorg Nederland daar meer aandacht voor moet krijgen. "Want uiteindelijk is het de bedoeling dat het kind vroeg of laat terug gaat naar de biologische ouders. En dan moet het kind niet terechtkomen in een totaal vreemde omgeving. Maar als die match er simpelweg niet is dan pas moet er verder gekeken in het bestand van gezinnen die zich wel hebben aangemeld als pleeggezin."

In de Turks-Nederlandse gemeenschap ontstond afgelopen week enorme commotie over jeugdzorg en pleegzorg in Nederland, veroorzaakt door eenzijdige reportages op de Turkse zender ATV, schrijft Kuzu. De kwestie werd vervolgens opgeschud door uitspraken van politici en de oplossing bemoeilijkt doordat bemoeienis in binnenlandse aangelegenheden aan de orde wordt gesteld. Dit alles wordt ook nog eens 'onder spanning gezet' door het bezoek van de Turkse premier Tayyip Erdogan, die donderdag Nederland bezoekt.

Op die dag wordt waarschijnlijk een demonstratie gehouden bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam, die volgens onbevestigde berichten Erdogan ontvangt. De organisatie van de demonstratie haalde de oproep om te komen demonstreren zaterdagavond echter van Facebook. Zondagochtend stond er echter alweer een andere oproep.

De gemeente Rotterdam is van geen enkele demonstratie in kennis gesteld, laat een woordvoerder weten. "Er is op geen enkele manier contact geweest." Ook hij heeft gelezen dat maandag een aanvraag wordt gedaan. "Als dat gebeurt, gaan we die met de politie en de organisator beoordelen." Overigens wordt het recht om te demonstreren alleen ingeperkt bij een dreiging. "De politie monitort wat er op internet gebeurt."

Kuzu is nog niet uitgenodigd voor een demonstratie. "Maar als er een officiële uitnodiging komt, ga ik een genuanceerd verhaal houden en niet het eenzijdige beeld dat in Turkse media is gecreërd", zegt hij tegen de regionale omroep.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei vrijdag het 'volstrekt ongepast' te vinden dat in Turkije de opvang van een Turks jongetje door lesbische pleegouders wordt veroordeeld. Het is behalve ongepast ook aanmatigend van welke buitenlandse mogendheid dan ook om op grond van de geaardheid van de ouders of godsdienst een oordeel te vellen, zei hij.

Asscher noemde het 'bijzonder triest' dat de pleegouders ondergedoken zitten. "Dat past niet, ze verdienen juist bewondering." Premier Mark Rutte (VVD) stelt de kwestie aan de orde als Erdogan Nederland bezoekt, zei Asscher. SP en CDA hebben vrijdag Kamervragen gesteld over het bezoek. Pieter Omtzigt (CDA) wil dat ook Rutte duidelijk maakt aan Erdogan dat Turkije niets te zeggen heeft over Yunus.