Burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer pleit voor de plaatsing van een ggz-medewerker op het politiebureau. Hij vindt het onterecht dat de eerste zorg voor personen met verward of onbegrepen gedrag op de schouders van agenten rust, dit meldt het AD.
In een interview met VNG Magazine stelt Bezuijen dat jaarlijks bijna duizend meldingen van overlast door mensen met verward gedrag bij de politie terechtkomen omdat de zorgsector geen geschikte plek heeft voor deze personen.
"De politie kampt al met een tekort aan capaciteit," legt Bezuijen uit. "Agenten moeten keuzes maken. De politiemensen die uitrukken voor een melding van verward gedrag, kunnen daardoor niet reageren op andere meldingen. Duizend meldingen zijn dan veel te veel, vooral omdat dit eigenlijk een zorgtaak is, niet een politietaak. Agenten zijn hier ook niet voor opgeleid. Voor de personen zelf is het ook niet goed als ze niet de juiste zorg krijgen."
Weekendproblemen
Bezuijen betreurt het dat de Opvang Verwarde Personen regionaal is afgeschaald door een gebrek aan personeel en financiële middelen. Deze opvang zorgde ervoor dat verwarde mensen direct door zorgmedewerkers werden beoordeeld. Zijn wens is om een ggz-medewerker op het politiebureau te plaatsen die de eerste beoordeling ter plekke kan doen. Dit ziet hij als een tijdelijke maatregel totdat er een structurele oplossing is. "Uiteindelijk moet er weer meer geld naar de ggz zodat daar voldoende capaciteit is."
"Er zijn veel ggz-instellingen, maar in het weekend kun je ze vaak niet bellen omdat ze geen plek hebben. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Fleur Agema, heeft eerder gepleit voor investeringen in de geestelijke gezondheidszorg. Ik hoop echt dat ze nu gaat leveren," zegt Bezuijen.
Deze maatregel zou niet alleen de druk op de politie verlichten, maar ook zorgen voor een betere en snellere zorgverlening voor mensen met verward gedrag. Het is een stap in de richting van een meer efficiënte en humane behandeling van deze kwetsbare groep mensen.
Bron: Nationale Zorggids / Fleur Zomer