Normal_pexels-shvets-production-7176026

Psychomotorische therapie (ofwel PMT) zou effectief moeten helpen tegen Post-traumatische Stress Stoornissen (PTSS). Dat blijkt uit nieuw onderzoek van bewegingswetenschapper Minke van de Kamp van de Vrije Universiteit Amsterdam en collega’s van o.a. Windesheim. Dit meldt GGZNieuws.

Oefenen met cardiotraining, krachttraining, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen heeft een gunstig effect op de slaap van PTSS-patiënten en kunnen de depressieve gevoelens verminderen, zo luidt het ‘Journal of Traumatic Stress’.

Klachten na therapie vaak aanhoudend

De huidige PMT bestaat slechts uit exposure, cognitieve gedragstherapie en EMDR, aldus Van de Kamp. Hoewel deze therapieën effectief zijn, ervaren patiënten erna nog wel klachten. Vooral slaapstoornissen, zoals moeilijk kunnen inslapen, zijn bij patiënten vaak aanhoudende problemen. 
 
Volgens Van de Kamp moeten de huidige richtlijnen voor behandeling van PTSS verbeterd worden. Van de Kamp: "We moeten toewerken naar een breder scala aan behandelmethoden, inclusief beweging, waarbij we de therapie afstemmen op de voorkeuren en behoeften van iedere patiënt."