De meeste mensen zijn wel een beetje onzeker over hun lichaam, maar als het extreme vormen aanneemt, lijd je mogelijk aan body dysmorphic disorder (BDD). Wat houdt deze stoornis precies in, hoe uit deze zich en wat kun je eraan doen?
BDD is een storing in de beleving van het lichaam. Mensen met BDD hebben een extreme focus op een bepaald lichaamsdeel. Ze vinden zichzelf lelijk en maken zich daar extreem veel zorgen over. Buitenstaanders vinden deze zorgen overdreven of begrijpen niet waar degene met BDD zich druk om maakt.
Body Dysmorphic Disorder
In de meeste gevallen gaat het om het gezicht. Veel mensen met BDD hebben dus een hekel aan hun neus, oren, ogen of haar, maar eigenlijk kan het om elk lichaamsdeel gaan. Huid, haar, neus, gewicht en buik zijn de vijf meest voorkomende onzekerheden.
Diagnose
De diagnose is nog niet heel bekend in Nederland. Er kan dus niet met zekerheid gezegd worden hoeveel mensen aan deze stoornis lijden en welke percentages hierbij horen.
Suïcidaal
Dat het om een serieuze stoornis en niet alleen onzekerheid gaat, blijkt uit de volgende statistieken. Bijna 80 procent van de mensen met BDD heeft namelijk weleens suïcidale gedachten en 20 procent doet zelfs een poging.
Ontstaan
De stoornis ontstaat tijdens de kindertijd of de adolescentie. Neurologisch gezien lijkt BDD op een dwangstoornis of anorexia nervosa. In de DSM-5 is de stoornis ingedeeld bij de obsessieve-compulsieve en gerelateerde stoornissen.
Body dysmorphic disorder kan veroorzaakt worden door pesten, opvoeding, trauma of (seksueel) misbruik. Social media kan de klachten versterken. Een diagnose stellen, blijkt in de praktijk lastig. Er is namelijk geen checklist aan de hand waarvan die diagnose gesteld kan worden. Het is een combinatie van meerdere factoren.
Behandeling
BDD wordt behandeld met therapie en medicijnen, vaak antidepressiva. Daarnaast wordt er groepstherapie aangeboden. Door middel van cognitieve gedragstherapie en het afleren van vermijding kunnen de klachten verminderd worden.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Nu.nl, PsyQ, Amsterdam UMC