Artsen op de spoedeisende hulp en de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) maken zich zorgen om het toenemende aantal mensen dat door een overdosis aan ghb in het ziekenhuis belandt. Waar er vier jaar geleden nog vijftig mensen op de SEH van het OLVG belandden, groeide dat aantal vorig jaar naar 133. Ook in het Radboudumc en Diakanossenhuis in Utrecht zien artsen een flinke toename in het aantal ghb-gebruikers dat overdoseert. Dit meldt NRC.
De meeste mensen die op de SEH terechtkomen door ghb zijn tussen de twintig en dertig jaar oud en gebruiken voornamelijk alleen op feestjes. Het lijkt vooral mis te gaan bij de dosering, want dat is bij ghb erg lastig. “Eén milliliter te veel en je hebt een overdosis”, aldus SEH-arts Femke Gresnigt die samen met een andere groep artsen aan de bel trekt. Niet alleen is ghb enorm verslavend, de drug is ook levensgevaarlijk. Patiënten die op de spoedeisende hulp belanden zijn niet meer bij bewustzijn en worden niet zomaar wakker. Soms is het noodzakelijk om ze aan de beademing te leggen.
Ook zorgen om jongeren en ghb
Al eerder lieten de artsen weten zich zorgen te maken over het toenemende aantal jongeren dat na ghb-gebruik in het ziekenhuis belandt. Jongeren gebruiken de partydrug als substituut voor alcohol, maar denken niet na over de verslavingsgevoeligheid ervan. Ghb werkt snel en geeft een prettig gevoel, en de bijwerkingen zijn nauwelijks merkbaar. Ondertussen er steeds afhankelijker van.
Effect van ghb
Wie ghb gebruikt zal dat na 5 tot 30 minuten merken. De effecten houden ongeveer drie uur aan. Een kleine dosis geeft met name een ontspannen en rustig gevoel, hogere doses zorgen voor een grote behoefte om te slapen. Psychische effecten zijn onder meer een gelukkig gevoel, een angstloos gevoel en tijdelijk geheugenverlies. Lichamelijke effecten zijn onder meer duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, een onbedwingbare behoefte om te slapen en eventueel bewusteloosheid of stuiptrekkingen.
Door: Redactie Nationale Zorggids