Normal_games_gamer_2

Als het aan Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics ligt, wordt de Nix18-camapgne uitgebreid met aandacht voor gameverslaafde jongeren. Steeds meer jongeren, met name jongens, raken verslaafd aan computer- of consolespellen en verliezen daardoor het contact met de echte wereld. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Poot denkt dat games als World of Warcraft hetzelfde vluchtgedrag met zich meebrengen als alcohol en drugs dat doen. “Sommige gameverslaafde jongeren kunnen op den duur niet meer normaal functioneren’, zegt de oprichter van Yes We Can Clinics. De kliniek is een verslavingsinstelling voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. 10 procent van de jongeren die daar nu zit kampt met een gameverslaving.

Gaming brengt ook lichamelijke en geestelijke schade met zich mee. Naast dat de jongere de echte wereld uit het oog verliest, vergeet hij ook hoe je in fysieke situaties met mensen omgaat. Ook functioneren jongeren soms beter in de online wereld dan dat ze dat doen in de echte wereld. Jonge s verzorgen zichzelf door hun verslaving ook steeds minder goed. De douche bestaat niet meer, het toilet wordt vervangen door een fles en slapen gebeurt minder en minder.

Sinds begin dit jaar is ook een gameverslaving een officiële ziekte. Dit heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloten. Nederland telt zo’n 12.000 jongeren met een gameverslaving. In 2015 zochten net iets meer dan vijfhonderd van hen professionele hulp om hier vanaf te komen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids