Steeds vaker wordt mindfulness voor kinderen ingezet door de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor jeugd, leerkranten en yogascholen. De methode zou goed kunnen helpen bij kinderen met complexe problematiek, zoals autisme, dwang- of angststoornissen en adhd. Gecombineerd met gedragstherapie en medicatie kan mindfulness helpen om kinderen te laten ontspannen en hun emoties een plekje te laten geven. Dit meldt Trouw.
In Nederland is kindermindfulness opgezet door Eline Snel. Zij ontwikkelde een speciale methode voor kinderen en hun ouders, waarbij is gedacht aan zowel kinderen met als kinderen zonder psychische problemen. Vooral de kikkermeditatie is populair en het boek ‘Stilzitten als een Kikker’ is al in meer dan dertig landen verkocht. “Net als onze geest, kan een kikker heel stil zitten maar ook enorme springen maken”, aldus Snel. “Door even een stapje terug te doen, reageren kinderen minder impulsief en kunnen ze zich beter concentreren.”
Het leren erkennen van emoties is een belangrijke stap voor kinderen met psychische problemen. “Het helpt om iets van een afstandje te bekijken en even tot rust te komen voordat je reageert”, zegt Anna Ridderinkhof, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam. “En als je emotie erkent, kun je er iets mee doen. Kinderen laten hun gevoelens zo minder hoog oplopen.”
Echter is het volgens Susan Bögels, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, belangrijk dat ook ouders aandacht schenken aan mindfulness. “Van nature zijn kinderen juist heel mindful.” Peuters zijn nieuwsgierig en kijken naar ieder blaadje die zij buiten tegenkomen. “Maar als een kind stil blijft staan bij een bloem, dan zeggen wij: opschieten.” Volgens Bögels leren ouders kinderen zo het aangeboren mindfulness juist af.
Door: Redactie Nationale Zorggids