Normal_normal_verward

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) ziet de oplossing van minister Schippers om de verwarde mensenproblematiek aan te pakken niet zitten. Volgens de vereniging is de nieuwe observatiemaatregel overbodig en stimuleert het oneigenlijk gebruik van de geestelijke gezondheidszorg. Ook Ypsilon is niet overtuigd van de nieuwe maatregel. Minister Schippers wil onder andere een verplichte time-out procedure instellen om verwarde mensen die als gevolg van een psychische stoornis gevaarlijk gedrag kunnen vertonen drie dagen te observeren. Dat melden NVvP en Ypsilon.

Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter is blij dat het kabinet de positie voor de familie in acht neemt. Echter staan de time-out procedure en rechtspositie zoals vastgelegd in het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking lijnrecht tegenover elkaar. “Een crisis komt zelden als een donderslag bij heldere hemel. Als signalen vroeg genoeg worden ingezet, dan is een observatieperiode waarschijnlijk nooit nodig”, zegt Stavenuiter.

De NVvP is betrokken geweest bij de ontwikkeling van het wetsvoorstel ‘Verplichte ggz’. Het doel van de wet is volgens de NVvP goed, het gaat namelijk om het centraal stellen van de behandeling in plaats van opname. Maar waar het volgens de vereniging mis gaat is de koppeling van de ‘verwarde personenproblematiek’  aan de Wet verplicht ggz. Hiermee wordt namelijk een poging ondernomen om een maatschappelijk probleem op te lossen en gaat het niet meer slechts om een psychisch probleem. De observatiemaatregel is overbodig, onrechtmatig en oneigenlijk, vindt de NVvP.

Vorige week liet het Landelijk Platform GGz (LPGGz) al weten het wetsvoorstel onacceptabel te vinden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids