Psychiatrische patiënten die geen gerechtelijke strafprocedure hebben gehad worden steeds vaker opgesloten in een tbs-kliniek. In een artikel van NRC Next staat dat het op dit moment om 38 patiënten gaat, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V en J). De rechten van deze patiënten komen hiermee in het geding, menen rechters en stichting Patiëntenvertrouwenspersoon. Dat meldt NOS.
De patiënten die onterecht in een tbs-kliniek worden opgesloten worden vaak wel gezien als een gevaar voor hun zelf of hun omgeving, maar hebben tot dan toe geen misdrijf gepleegd. Een rechterlijke machtiging kan zorgen voor een gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis, maar als een patiënt zich daar agressief gedraagt kan hij zonder gerechtelijke procedure worden overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Uit het artikel van de NRC blijkt dat dit steeds vaker voorkomt. Rechters bevestigen dit, maar het ministerie van V en J nog niet omdat het geen jaarlijkse cijfers bijhoudt. Wel is de opname in de kliniek tijdelijk. Wanneer de patiënt weer rustig is wordt hij teruggeplaatst in het psychiatrisch ziekenhuis. Toch schijnt één patiënt al vijf jaar onafgebroken in een tbs-kliniek te zitten.
Deze ontwikkelingen zijn volgens rechters zeer ongewenst. Ze maken zich zorgen want deze patiënten hebben meer rechten dan tbs-patiënten. Toch worden deze rechten soms beperkt. Het is voor het personeel namelijk lastig om te werken met verschillende groepen die ieder andere rechten hebben. Psychiatrische instellingen zouden agressieve patiënten aan moeten kunnen, maar wegens geldgebrek lijkt dat soms onmogelijk.
©Nationale Zorggids