Normal_hersenscan534
Het attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) blijkt dieper in de hersenen te zitten dan tot nu toe bekend was. Dit concludeert Hanneke van Ewijk in haar promotieonderzoek. ADHD is niet alleen zichtbaar in de grijze hersencellen, maar ook in de daaronder liggende witte stofbanen. Dit meldt BNR Radio. 
 
Van Ewijk is een promovenda van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Voor haar promotieonderzoek bekeek Van Ewijk door middel van nieuwe hersenscanners de hersens van kinderen met ADHD. De aandoening zit niet alleen in de grijze hersencellen, zo blijkt. ADHD zit dieper in de hersenen dan tot nu toe bekend was. De nieuwe hersenscanners laten namelijk zien dat ADHD ook in de witte stofbanen, de laag onder de grijze hersencellen, zit. De witte stofbanen verbinden gebieden in de hersenen met elkaar. 
 
De hersenscanners waren tot nu toe nog niet goed genoeg om in beeld te brengen tot hoe diep ADHD in de hersenen zit. Het onderzoek van Van Ewijk balanceert op het randje van de techniek. De promovenda kan bijvoorbeeld wel zeggen dat er een verschil zichtbaar is in de witte stofbanen van kinderen met ADHD en kinderen zonder ADHD. Wanneer de computer de witte stofbanen analyseert komen er namelijk verschillende getallen uit. Hoe dit verschil er echter precies uitziet, kan de hersenscanner nog niet zeggen. Er kan daarom ook nog niet meteen een nieuwe behandelmethode ontwikkeld worden op basis van het promotieonderzoek. 
 
© Nationale Zorggids