Normal_13692188470064_1

(Novum) - Het verblijf in een justitiële jeugdinrichting heeft weinig geholpen om uit de problemen te komen. Dat geven de meeste volwassenen die als minderjarige in zo'n inrichting verbleven aan in een onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Zowel degenen met wie het goed gaat als degenen met wie het slecht gaat geven aan overwegend negatief terug te kijken op hun verblijf. Ze beschrijven het volgens de onderzoekers als hard, koud en onveilig. Ook konden jongeren er gemakkelijk aan drugs komen en ontbrak het na het verlaten van de instelling aan nazorg. Een positief punt was dat ze tijdens het verblijf een diploma konden halen.

Jeugdinrichtingen zijn niet hetzelfde als jeugdgevangenissen. In jeugdinrichtingen worden veelal veroordeelde jongeren met gedragsproblemen geplaatst. Ze zijn voornamelijk bedoeld om te straffen, daarom is het niet verrassend dat de ondervraagden aangeven dat ze er geen fijne tijd hebben gehad.

De meeste volwassenen die in een justitiële jeugdinrichting hebben gezeten hebben hun leven jaren later nog altijd niet op orde. Vier op de tien ondervraagden geven aan hun zaken op een rijtje te hebben, al ging dat vaak gepaard met vallen en opstaan.

Bijna een derde heeft onder meer door verslavingsproblemen en werkeloosheid dagelijks veel moeite het leven op de rit te houden. Nog eens een derde zegt dat het ronduit slecht gaat door ernstige problemen op verschillende levensgebieden.

Een deel van deze laatste groep leeft op straat, zit in de gevangenis, een tbs-kliniek of een psychiatrische inrichting. Andere leven afwisselend bij vrienden of familie. Degenen die wel een eigen huis hebben zijn vaak verslaafd aan alcohol en drugs.

Voor het onderzoek werden 251 volwassenen ondervraagd die zeventien jaar geleden zijn behandeld in een justitiële jeugdinrichting. Ze verlieten de inrichting gemiddeld op 17-jarige leeftijd.