AMSTERDAM - Omdat patiënten en zorgverleners onvoldoende op de hoogte zijn van wetten en regelingen, wordt veel illegalen zorg ontzegd. Met name in de geestelijke gezondheidszorg en huisartsenzorg worden mensen zonder verblijfspapieren vaak geweigerd. Dat blijkt uit onderzoek van Dokters van de Wereld, meldt Medisch Contact.
Voor vluchtelingen zijn de GGZ en de huisarts de belangrijkste zorgpunten. Een vlucht brengt vaak psychische trauma's mee en de periode erna kan ook stress opleveren. Zorgverzekeraars hebben een waarborgregeling voor zorg aan illegalen, maar deze is onbekend bij veel behandelaars, wat tot onnodige weigering leidt.
De Europese organisatie Dokters van de Wereld, die zich inzet voor hulp aan vluchtelingen, presenteerde vorige week het rapport met bevindingen van illegalen in Europa. In Nederland werden 177 mensen ondervraagd. Vergeleken met andere Europese landen worden illegalen in Nederland vaker geweigerd, in een op de vijf gevallen tegenover een op de tien in onze directe buurlanden.
© Nationale Zorggids / Olof Venema