Nieuw onderzoek van het Radboudumc laat zien dat veel mensen met een verstandelijke beperking door het ontbreken van de juiste medische zorg vroegtijdig overlijden. Mensen met bijvoorbeeld het syndroom van Down, Rett syndroom, of een hersenletsel leven gemiddeld zestien jaar minder lang dan mensen zonder een verstandelijke beperking. Dit meldt RTL Nieuws.
Dat mensen met een verstandelijke beperking vroegtijdig overlijden, heeft niet alleen met hun aandoening te maken, maar ook met de medische zorg die ze (niet) krijgen. Het is voor mensen met een beperking niet makkelijk om te vertellen dat ze pijn hebben en waar ze pijn hebben, waardoor artsen moeite hebben met het vinden van een passende behandeling. Ongeveer vijfhonderd mensen met een verstandelijke beperking komen hierdoor jaarlijks te overlijden. De kans op vroegtijdig overlijden is bij deze groep mensen drie keer zo hoog dan bij Nederlanders zonder beperking.
Pijn aanwijzen
Geraline Leusink is hoogleraar aan het Radboudumc en hoofdonderzoeker binnen deze studie. Ze vergelijkt het vermogen van een persoon met een verstandelijke beperking om pijn aan te wijzen met het vermogen van een kind om dit te doen. “Ze voelen zich misschien niet lekker, of hebben ergens pijn. Als je een ontsteking hebt, ga je naar de huisarts en krijg je antibiotica. Maar als die ontsteking niet gesignaleerd wordt, kom je uiteindelijk in het ziekenhuis terecht en kun je overlijden aan de gevolgen van een ontsteking.” Een volkomen vermijdelijke dood, aldus Leusink.
Arts Verstandelijk Gehandicapten
Artsen leggen op hun beurt afwijkend gedrag bij de beperking en niet bij de klacht. Daardoor worden bepaalde ziektes niet onderzocht. Bij screenings geldt hetzelfde: opvallende vlekjes zijn door mensen met een beperking niet in beeld, laat staan dat de arts het ziet. In het Radboudumc gaat een Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG) vanaf januari zeven dagen per week aan de slag en is er een speciale polikliniek voor mensen met een beperking.
Door: Nationale Zorggids