Het is Amerikaanse onderzoekers gelukt om gerichte aanpassingen te doen in het dna en rna van de mens. Door deze ontdekking is het op termijn mogelijk om genetische ziektes bij mensen te herstellen, ten minste, dat hopen de onderzoekers. Dit meldt NU.nl.
Dit is niet de eerste keer dat wetenschappers dna kunnen aanpassen. Onlangs werd de CRISPR-techniek bekendgemaakt die dna kan opsporen en wegknippen. De wetenschappers die met de nieuwste ontdekking naar buiten komen, hebben een beter voorspelbare en minder bruuske manier gevonden om dna aan te passen. De nieuwe techniek is namelijk gerichter en subtieler en kan erfelijke aandoening als doofheid en epilepsie herstellen.
Dna is onderverdeeld in vier letters: A, G, C en T. Een gen is een rij van deze vier letters en uit de volgorde van de letters is genetische informatie af te lezen. Als er een typefout wordt gemaakt in één van de letters, ontstaat een ziekte of aandoening. Een groot deel van de zikete ontstaat door een verwisseling van de G met een A. De Amerikaanse onderzoekers zijn nu in staat om één letter te vervangen.
Door: Redactie Nationale Zorggids