Normal_stemlokaal__verkiezingen__stemmen

Een meerderheid van de Tweede Kamerleden vindt dat demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet onderzoeken of en hoe mensen met een beperking tijdens verkiezingen geholpen kunnen worden in het stemhokje. Vandaag evalueert de Kamer de verkiezingen die in maart plaatsvonden. Tot nu toe is het verboden voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) om iemand mee te nemen in het stemhokje, om zo alsnog te kunnen stemmen. Er wordt nu gekeken naar mogelijke oplossingen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het was al bekend dat tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen te weinig hulp werd geboden aan mensen met een fysieke, visuele of verstandelijke beperking. Dit blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Volgens Corry Kooijman, directeur van organisatie LFB voor en door licht verstandelijk beperkten, is er niet genoeg geregeld voor de doelgroep. Mensen met een visuele beperking mogen wel een familielid meenemen die in het stemhokje helpt met het uitbrengen van de stem, maar voor anderen is dat nog altijd verboden.

Van alle mensen met een lvb kwam minder dat de helft opdagen voor de verkiezingen. Dat aantal zou flink omhoog kunnen met een aantal aanpassingen. Zo zouden de mensen van het stembureau ingezet kunnen worden om mensen met een beperking te helpen in het hokje, aangezien zij onpartijdig moeten zijn. “De mensen van het stembureau kunnen er desnoods een cursus voor volgen”, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Ook andere leden van de Tweede Kamer zien mogelijkheden om de stemmers met een beperking tegemoet te komen. “Demissionair minister Plasterk moet met de Kiesraad bekijken hoe bijstand gegeven kan worden aan deze groep”, aldus Ingrid van Engelshoven van D66. Ook de SP, GroenLinks, Partij van de Dieren en 50Plus vinden dat er meer gedaan kan worden en zien daarvoor ook mogelijkheden om de mensen van de stembureaus daarvoor in te zetten.

Door: Redactie Nationale Zorggids