Nederland telt zo’n zeven- tot achtduizend mensen met een ernstige meervoudige handicap. Zij hebben specialistische zorg nodig zodat hun kwaliteit van leven verbetert. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) ziet dat deze vorm van zorg wordt verdrukt. Er zijn onvoldoende specialistische zorgverleners en tegelijkertijd blijft de groep cliënten groeien, mede doordat de Nederlander steeds ouder wordt. VGN roept demissionair staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid op om meer middelen beschikbaar te stellen voor mensen met een ernstige meervoudige handicap. Dat meldt NOS.
“Organisaties, zorgverleners en ouders uit het hele land trekken bij ons aan de bel. De basale zorg voor deze groep lukt al nauwelijks, maar extra zorg die de kwaliteit van leven van deze mensen enigszins verbetert, dat staat echt in de verdrukking”, zegt VGN-directeur Frank Bluiminck.
Wandelen met de cliënt, helpen bij in bad gaan en leren praten, dat zijn zaken die de kwaliteit van leven van de cliënt met een meervoudige beperking kunnen verbeteren. Om deze vorm van specialistische zorg te kunnen verlenen, zijn zorgverleners nodig. Daarvoor is extra geld nodig. Als demissionair staatssecretaris Van Rijn hiervoor op korte termijn zo’n 20 miljoen euro beschikbaar stelt, kunnen de grootste knelpunten tijdelijk worden opgelost. Structurele problemen zijn een punt voor op de lange termijn, waarbij vooral naar de vergoeding gekeken moet worden.
Door: Redactie Nationale Zorggids