Normal_rolstoel__3_

Dankzij crowdfunding heeft het publiek de verlamde Ruben de Sain binnen een week 86.900 euro gegeven, waardoor hij zijn eigen robotpak heeft kunnen kopen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De 32-jarige man, die door een motorongeluk een dwarslaesie opliep, hoopt dat zorgverzekeraars het pak in de toekomst gaan vergoeden. In Duitsland heeft wetenschappelijk onderzoek één zorgverzekeraar er al van kunnen overtuigen om het exoskelet te vergoeden. In samenwerking met de Sint Maartenskliniek in Nijmegen wil De Sain het wetenschappelijk bewijs leveren dat de robotpak medische en ook financiële voordelen oplevert.

De laatste jaren maken technologische ontwikkelingen het mogelijk dat mensen met een dwarslaesie door middel van een motorisch ondersteund exoskelet zelfstandig kunnen lopen. In het pak zijn verschillende elektrische motoren verwerkt die met behulp van een computer worden aangestuurd. Hiervoor hoeft men niet met een toetsenbord of joystick te werken. De gebruiker kan een exoskelet bovendien zelfstandig aantrekken. 

De Sint Maartenskliniek gaat meten welk effect het pak heeft op de botdichtbeid van De Sain. “Door dit over een langere periode te doen, kunnen we zien of Rubens' botten sterker worden doordat hij vaker met het robotpak loopt. Botten worden sterker door ze te belasten", aldus revalidatiearts Van Nes. Het revalidiatiecentrum gaat bovendien de conditie van de man analyseren.

De Sain heeft thuis geoefend met de exoskelet en hij is daarmee de eerste in Nederland. "Dat ik met mijn looppak aan weer kan lopen, is verslavend. Het is heel zwaar om te leren bewegen met zo'n pak, maar nu ik het onder de knie heb, ga ik met grote stappen vooruit. Ik wil mijn looppak niet meer missen”, aldus de Nijmegenaar. 

© Nationale Zorggids