Een op de drie Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met diabetes type 2. Ongeveer de helft komt in de voorfase van de ziekte. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, meldt de NOS.
Zij beweren daarnaast dat een op de elf mensen ooit insuline moet gebruiken tegen ouderdomsdiabetes. De onderzoekers volgden veertien jaar lang een groep van meer dan 10.000 mensen ouder dan 45 jaar in de Rotterdamse wijk Ommoord. In Europa is nog nooit eerder een vergelijkbaar onderzoek gedaan. Wetenschappers in de Verenigde Staten deden dat wel en die trokken een vergelijkbare conclusie.
Diabetes type 2 kan leiden tot slecht zicht, hart- en vaatziekten en nierklachten. Volgens de onderzoekers is het zinvol om al op jonge leeftijd te beginnen met preventie, zoals veel bewegen en gezond eten. Oorzaken van de aandoening zijn erfelijke aanleg, overgewicht, een ongezonde leefstijl en ongezonde voeding. Hoe ouder iemand wordt, des te groter de kans op diabetes type 2, maar dat wil niet zeggen dat alleen ouderen de ziekte kunnen krijgen.
De respondenten waren allen voor aanvang van het onderzoek gezond. Inmiddels hebben 828 mensen diabetes type 2, van wie er 237 insuline gebruiken. Bij 1148 deelnemers werd de voorfase geconstateerd. Op basis van deze resultaten hebben onderzoekers doorberekend dat de kans om ooit diabetes te krijgen 31 procent is.
© Nationale Zorggids