Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Met behulp van een meteorologisch rekenmodel kan tot op straatniveau in kaart worden gebracht welke mensen en bedrijven een risico lopen om besmet te raken met Q-koorts. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen van Leuken van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het IRAS (Institute for Risk Assessment Science) van de Universiteit Utrecht, zo meldt het RIVM.

Het model kijkt naar de bron van de Q-koortsbesmetting (zoals een besmette boerderij) en hoe de bacterie zich verspreidt in de omgeving. Dat hangt onder andere af van de weersomstandigheden en omgevingsfactoren zoals de hoeveelheid vegetatie en het type bodem.
 
Het rekenmodel maakt het mogelijk om enkele dagen vooruit te voorspellen hoe de Q-koortsinfectie zich zal verspreiden. Op deze manier kunnen huisartsen en dierenartsen risicovolle gebieden nauwkeurig in de gaten houden en patiënten sneller behandelen. Q-koorts is goed te behandelen met antibiotica als deze tijdig wordt gesignaleerd. De resultaten van het promotieonderzoek kunnen relevant zijn voor toekomstige uitbraken van Q-koorts én andere infectieziekten die via de lucht worden overgedragen, zoals legionella en het vogelgriepvirus. 
 
© Nationale Zorggids