De huidige dienstverlening in de trein tijdens het uitstappen is 'onvriendelijk' voor blinde en slechtziende reizigers, zo stellen Tweede Kamer-fracties van de VVD en de ChristenUnie. Het moet verplicht worden om om te roepen aan welke kant van de trein de reizigers uit moeten stappen. VVD'er Betty de Boer en Carla Dik-Faber van de ChristenUnie hebben hiervoor vandaag een verzoek ingediend bij staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur. Dit meldt Metro.
NZG
'Vergemakkelijk treinreis blinden met verplichte omroepberichten'
-Dik-Faber en De Boer vragen Mansveld om alle treinvervoerders te verplichten om in de trein om te roepen aan welke kant reizigers bij het komende station uit moeten stappen. De politici stellen dat het een 'kleine moeite' is voor de vervoerders terwijl reizigers met een visuele handicap er een 'groot plezier' mee gedaan worden. In andere Europese landen wordt al langer standaard omgeroepen aan welke kant de reizigers uit moeten stappen, zowel in de trein als in de metro. Dat dit nog niet in Nederland ingevoerd is, dupeert blinden en slechtziende reizigers, zo vinden De Boer en Dik-Faber. “Bij NS heb je in een Intercity vaak nog wel even de tijd, omdat die langer wachten op een station,” zo vertelt De Boer. “Sprinters vertrekken echter veel sneller. Voor slechtzienden spant het er dan om of zij de deur kunnen vinden om op tijd uit te stappen. Hier moet echt iets aan worden gedaan. Deze reizigers zijn ook nog eens afhankelijk van de trein, omdat zij zelf geen auto kunnen rijden.”
Naast het verplichten van de omroepberichten, willen de politici ook dat Mansveld de treinvervoerders aanspoort om de verstaanbaarheid van de omgeroepen berichten te verbeteren.
© Nationale Zorggids