Normal_child-85321_640

Gamma Hydroxyde Boterzuur (GHB) is een middel dat ook wel bekend staat als de 'party- of rapedrug'. Kinderen met de chronische slaapziekte narcolepsie krijgen echter GHB voorgeschreven wanneer andere medicijnen niet werken. Volgende week start er een onderzoek waarbij gekeken wordt of het gebruik van GHB op de kinderleeftijd veilig is of niet. Dit meldt de Telegraaf. 

Als andere medicatie niet afdoende werkt krijgen kinderen met narcolepsie farmaceutisch geproduceerde GHB voorgeschreven om in slaap te kunnen komen. De GHB werkt in de praktijk goed, maar of het gebruik van het middel ook andere effecten met zich meebrengt, wordt nu onderzocht, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. In Nederland doet het Slaap-Waakcentrum SEIN mee aan het onderzoek. Neuroloog Gert Jan Lammers, voorzitter van het Europese Narcolepsie Netwerk, leidt het onderzoek in Nederland. 
 
Het SEIN gaat honderd kinderen die GHB krijgen een jaar lang intensief volgen. De kinderen zijn tussen de 7 en 16 jaar oud. Lammers: “We onderzoeken de effecten op slaap, op het welbevinden en op het functioneren overdag. Maar ook bekijken we de veiligheid in de zin van bijwerkingen. Tevens willen we de reactie registreren als het medicijn kortdurend wordt gestopt.” De onderzoekers zullen onder meer slaapregistraties, hartfilmpjes en uitgebreid bloedonderzoek voor de mogelijke invloeden op hormonen uitvoeren. De resultaten van het onderzoek worden over twee jaar verwacht.
 
Er is al onderzoek gedaan naar het gebruik van GHB bij volwassenen die aan narcolepsie lijden. Hieruit bleek dat het middel jarenlang effectief blijft. Er werden ook geen schadelijke bijwerkingen of verslaving geconstateerd, mits de patiënt zich aan de doseringsvoorschriften houdt en mits de drug niet gecombineerd wordt met alcohol of andere drugs. Nederland telt naar schatting 700 mensen die narcolepsie hebben. 
 
© Nationale Zorggids