In Amsterdam is er een aanhoudend tekort aan casemanagers voor mensen met dementie. Hierdoor moeten zij soms maandenlang tot een jaar wachten op de juiste zorg en begeleiding. Momenteel staan er 163 mensen op de wachtlijst voor een casemanager. Dit meldt AT5.
Casemanagers zijn een luisterend oor voor bezorgde, onzekere of eenzame mensen met dementie, maar helpen hen ook een vervolg te geven aan het ziektetraject. Daarom is het volgens casemanager Frieda Kooij belangrijk dat zij en haar collega’s zo snel mogelijk na de dementiediagnose aan een cliënt worden gekoppeld.
Zelfstandig wonen
Maar helaas lukt dat in Amsterdam lang niet altijd meer. Soms staan mensen in de stad zo lang op de wachtlijst, dat ze naar een verpleeghuis moeten. Kooij denkt dat dit in sommige gevallen voorkomen had kunnen worden als de oudere tijdig een casemanager had gekregen. “Ik was soms liever een jaar eerder geweest, dan had ik nog zaken kunnen organiseren. Maar wanneer iemand te slecht is wordt dat best ingewikkeld.”
Langste wachttijden in Zuid
In Amsterdam Zuid moeten mensen met dementie het langst wachten op een casemanager: gemiddeld zo’n zes tot twaalf maanden. In Zuidoost moeten mensen ongeveer vier maanden wachten en in Noord staan mensen slechts een maand op de wachtlijst. De casemanagers willen dat de gemeente de bureaucratie vermindert, bijvoorbeeld door hen zelf Wmo-indicaties te laten afgeven. Zo kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ook zou het proces voor aanvullend openbaar vervoer versimpeld moeten worden, zodat de wachtlijst van anderhalf jaar verkort.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky