20 juni 2013 om 20:24
< 1 min lezen

‘Zorg houdt patiënt nog altijd onmondig’

(Novum) – Patiënten kunnen nog altijd onvoldoende meebeslissen over de zorg die aan ze wordt verleend. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Als een patiënt niet mee kan praten, werkt dat volgens de raad ondoelmatige zorg in de hand.

Het is 2006 geïntroduceerde nieuwe zorgstelsel had er eigenlijk voor moeten zorgen dat de patiënt wat meer te vertellen zou krijgen. “Hoewel er veel ontwikkelingen ten goede zijn moeten we nu, ruim zes jaar later, echter vaststellen dat patiënten nog onvoldoende kunnen participeren in de zorg, terwijl zij dit wel graag willen”, aldus de raad.

Om het tij te keren moet volgens de raad wettelijk worden vastgelegd dat de patiënt het recht heeft om een individueel zorgplan te eisen. Zorgverzekeraars moeten verder via hun beloningssysteem zorgverleners stimuleren tot gezamenlijke besluitvorming. Ook moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders door middel van projecten onderzoeken wat de toegevoegde waarde is van gezamenlijke besluitvorming en of dat geld bespaart, aldus het adviesorgaan.

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Zorgverzekering

    Ruim 4,5 miljoen Nederlanders gedupeerd door medicijntekorten in 2024

    Gisteren om 12:32
    • Zorgverzekering

    Minder Nederlanders wisselden van zorgverzekeraar

    Gisteren om 11:30