Ziekenhuizen luiden noodklok over zorginkoop
De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en de Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) hebben een brandbrief gestuurd aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Zij maken zich grote zorgen over de contractonderhandelingen van zorgverzekeraars voor 2014. Volgens de ziekenhuizen zetten verzekeraars ongekend hard op in lagere volumes en prijzen. Dat meldt Zorgvisie.
Volgens bestuurders van ziekenhuizen die anoniem willen blijven, houden zorgverzekeraars zich op lokaal niveau niet aan de financiële afspraken van het zorgakkoord. Het zorgakkoord gaat uit van een basisgroei van anderhalf procent. Volgens de bestuurders stellen de verzekeraars soms kortingspercentages van vijftien procent of meer voor. Dat doen ze door bijvoorbeeld een korting van 7,5 procent op het volume en nog eens 7,5 procent op de prijs te eisen.
De inkoop van zorg gebeurt op basis van hoeveelheid en prijs, naar kwaliteit wordt niet gekeken, zeggen de bestuurders. Zij waarschuwen dat ziekenhuizen op deze manier onder druk worden gezet, richting een faillissement kunnen worden gedreven of zich gedwongen zien te fuseren met een andere instelling. “Lokale inkoopteams kijken niet verder dan hun eigen target,” zegt een van de ziekenhuisbestuurders. “Je vraagt je af wat het centrale beleid is. Dit is in ieder geval heel anders dan in het bestuurlijke akkoord is afgesproken. Dus waarom zijn die afspraken dan gemaakt?”
De SAZ en STZ luiden de noodklok in een brandbrief aan de vereniging van ziekenhuizen. In de brief stellen beide organisaties dat er geen tijd te verliezen is omdat Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, de contractering voor 1 oktober afgerond wil hebben. De SAZ noemt de gevolgen van het beleid dat door Achmea, VGZ en CZ is ingezet “buitenproportioneel”. De ziekenhuisorganisaties willen van de NVZ weten hoe de commissie die de uitvoering van het zorgakkoord in de gaten gaat houden over deze kwestie denkt. Daarnaast roepen ze de NVZ op om actie te ondernemen tegen de zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid te informeren.
© Nationale Zorggids