VGZ en Zilveren Kruis keuren plan voor maatschappelijke gezondheidszorg goed
2 september 2024 om 11:06
< 1 min lezen

VGZ en Zilveren Kruis keuren plan voor maatschappelijke gezondheidszorg goed

Het transformatieplan ‘De buurt als ecosysteem voor maatschappelijke gezondheidzorg’ van de Alliantie Wijkverpleging is goedgekeurd door zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis. In dit plan gaan zestien grote wijkverplegingsorganisaties de uitdaging in de wijkverpleging aan: de zorg moet anders en dichtbij worden georganiseerd, met een sterker informeler netwerk en meer sociale verbindingen tussen mensen. Dit meldt VGZ, mede namens Buurtzorg en Thebe. 

De goedkeuring van de zorgverzekeraars levert de Alliantie Wijkverpleging 40 miljoen euro aan gelden uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) op. Hiermee kunnen zij van start met de transformatie naar een maatschappelijke gezondheidszorg, waar buurten in heel Nederland bij betrokken worden. Eerst gaat de alliantie met twintig buurten van start. De ambitie is om per 2027 honderd buurten met maatschappelijke gezondheidszorg te hebben, met de vijf bijbehorende thema’s: preventie als mindset, integrale eerstelijnszorg, behandeling thuis, zorgzame buurten en lerende buurten.

Tijdsbesparing in de eerste- en tweedelijn

Naar verwachting zal het plan na verloop van tijd meer tijd opleveren voor huisartsen, ziekenhuizen en de wijkverpleging. Het doel is om ongeveer 15 procent minder wijkverpleging per cliënt in te zetten, 20 procent minder ziekenhuisopnames voor kwetsbare ouderen te realiseren en 10 procent minder consulten bij de huisarts nodig te hebben. Eind 2019 moet de transitie echt hebben plaatsgevonden in duizend buurten en zouden er 27.000 minder zorgprofessionals nodig zijn. “En dat is hard nodig, want er is nu al een dringend tekort aan professionals. De beloften zijn keihard en ook niet uit de lucht gegrepen”, aldus Buurtzorg-bestuurder Jos de Blok.

Van ‘gezond worden’ naar ‘gezond blijven’

In de twintig buurten die als eerste van start gaan met maatschappelijke gezondheidszorg dichtbij, samen met de buurt en met professionals in de eerstelijn, wil de Alliantie Wijkverpleging de verschuiving maken van ‘gezond worden’ naar ‘gezond blijven’ en van ‘zorgen voor’ naar ‘zorg dat en zorgen met’. ‘Lijdzaam toekijken’ moet ‘actief meedoen’ worden. “VGZ en Zilveren Kruis geloven echt in dit plan. Als het collectief, de wijk en de kwaliteit van leven van inwoners als vertrekpunt worden genomen ontstaat een andere dynamiek”, zegt transformatiemanager Jenneke Ouwersloot bij VGZ.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Ouderenzorg

    Bewoners seniorenflat in actie tegen verbod op sterke drank: ‘Baas in eigen glas’

    Vandaag om 11:47
    • Ouderenzorg

    Onvoldoende deskundige zorg bij wijkverpleger Zorghart Twente

    Vandaag om 09:11