18 februari 2025 om 13:00
2 minuten lezen

Verzekeraars vergoeden borstkankermedicijnen die in het basispakket zitten niet meer

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Zorgverzekeraars vergoeden sinds begin dit jaar de borstkankermedicijnen ribociclib en abemaciclib niet meer. Ze zitten in het basispakket, maar omdat zorgverzekeraars de middelen te duur vinden, onderhandelen ze momenteel met fabrikanten. In theorie kunnen patiënten de middelen gebruiken, maar in de praktijk zijn ze daarbij wel afhankelijk van de afspraken die hun ziekenhuizen hierover hebben gemaakt. En dat kan flinke gevolgen hebben. Dit meldt RTL.

Medisch oncologen en patiënten met uitgezaaide hormonale borstkanker trekken aan de bel. Borstkankerspecialisten zijn niet door zorgverzekeraars gevraagd over de onderlinge inwisselbaarheid van de middelen. Zorgverzekeraars houden volgens oncoloog Ester Siemerink vast aan oude wetenschappelijke gegevens. De afgelopen jaren zijn er voldoende nieuwe studies bijgekomen die meer kennis en inzicht geven over de werking van ribociclib, abemaciclib en een derde medicijnen palbociclib – van Pfizer. Voor deze laatste geldt dat verzekeraars een prijsovereenkomst hebben kunnen sluiten met de fabrikant.

Levensverlengend

Ongeveer 2.000 patiënten met uitgezaaide hormonale borstkanker in Nederland krijgen een van deze CDK4/6-remmers. Door het gebruik van de middelen, wordt de deling van kankercellen tegengehouden. Ze hebben met name een levensverlengende werking. Tussen de drie medicijnen zijn er vooral verschillen in (ernstige) bijwerkingen én effectiviteit. Het vergoede medicijn palbociclib is dus voor lang niet iedereen geschikt.

Patiënten hebben grote zorgen over de toekomst van hun behandeling. “We horen van verschillende vrouwen die al te horen hebben gekregen dat ze moeten overstappen op albociclib, vanwege de prijs en niet vanwege de werking. Want hun huidige behandeling werkt nog”, zegt Borstkankervereniging Nederland.

Juridische strijd

Novartis heeft ribociclib ontwikkeld en gaat momenteel de strijd aan met Zorgverzekeraars Nederland. Volgens de farmaceut hadden de verzekeraars niet zomaar de behandeling met ribociclib mogen stilzetten, omdat de andere twee medicijnen een heel andere werking hebben. Volgens oncoloog Siemerink is de keuzevrijheid voor patiënt en arts verloren gegaan. Nu zijn patiënten afhankelijk van de individuele onderhandelingen tussen hun zorgverlener en zorgverzekeraar.

Zorgverzekeraars Nederland stelt overigens dat de middelen wel degelijk inwisselbaar zijn, mede gebaseerd op een recente studie. Dus als er alternatieven zijn, dan willen de verzekeraars zo scherp mogelijk inkopen om de premie in bedwang te houden.

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland