21 februari 2014 om 08:47
< 1 min lezen

Verzekeraars sussen onrust over eerste hulp

(Novum) – De concentratie van taken voor ziekenhuizen leidt er niet toe dat mensen straks een te grote afstand moeten afleggen voor ze spoedeisende hulp te krijgen. De spoedeisende hulp verdwijnt alleen in gebieden waar veel ziekenhuizen dicht bij elkaar zitten, schrijft Zorgverzekeraars Nederland donderdag.

Rotterdam en omliggende gemeenten uitten deze week hun zorgen over plannen om zeven posten waar spoedeisende hulp wordt verleend ’s nachts te sluiten. Zorgverzekeraars stellen dat ze taken willen concentreren omdat specialisten dan vaker bepaalde behandelingen uitvoeren en er zo meer ervaring in krijgen. Daar zou de patiënt ook bij gebaat zijn. Deze vlieger gaat volgens de verzekeraars ook op bij de spoedeisende hulp.

Volgens de verzekeraars moet ook bij de sluiting van een spoedeisende hulp een goede en snelle bereikbaarheid van de spoedzorg in alle gevallen gewaarborgd blijven. Vrijwel ieder ziekenhuis zou een afdeling spoedeisende zorg houden.

De brancheorganisatie benadrukt dat de plannen nergens definitief zijn. Overal in Nederland wordt met ziekenhuizen besproken welke taken, inclusief de spoedeisende zorg, eventueel ook door een ander ziekenhuis kunnen worden gedaan. “Wij realiseren ons dat concentratie ingrijpende gevolgen kan hebben voor afzonderlijke ziekenhuizen, maar wij zetten de kwaliteit van de zorg voorop”, schrijft directeur Zorg Marianne Lensink.

Lensink benadrukt dat de verzekeraars de spoedeisende zorg niet slechter, maar juist beter willen maken. “En het gaat ook niet om een bezuinigingsoperatie. We verwachten wel dat het op termijn besparingen kan opleveren, juist doordat de kwaliteit van zorg verbetert.”

De verzekeraars erkennen dat veel mensen nog gewend zijn naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan als ze snel zorg nodig hebben. “Maar de praktijk is al aan het veranderen en dat zal alleen maar sterker worden. Bij brandwonden of traumazorg vinden mensen het al vanzelfsprekend dat je daarvoor naar gespecialiseerde centra gaat”, schrijft Lensink. “Je kunt écht beter iets langer onderweg zijn, maar dan ook verzekerd zijn van de beste zorg in jouw situatie.”

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Ziekenhuizen

    UMCG sluit contract met alle zorgverzekeraars, Martini Ziekenhuis is er bijna

    24 december 2024 om 13:09
    • Ziekenhuizen

    Bètablokker propranolol vermindert stressgerelateerd trillen bij parkinson

    24 december 2024 om 12:30