‘Verzekeraars schenden privacy GGZ-patiënten’
(Novum) – Grote verzekeraars weigeren nog altijd een vergoeding voor de behandeling van GGZ-patiënten uit te keren als ze niet te horen krijgen met welke geestesziekte de patiënt kampt. Een rechter bepaalde eerder dat patiënten het recht hebben om diagnose-informatie niet te verstrekken, maar Achmea, VGZ en Ohra negeren deze uitspraak, concludeert het televisieprogramma Zembla donderdag.
Als een GGZ-patiënt niet wil dat zijn verzekeraar te horen krijgt welke geestesziekte bij hem is vastgesteld, kan hij een privacyverklaring ondertekenen. Verzekeraars moeten dan evengoed de behandeling van de patiënt vergoeden, zonder dat ze weten waar hij aan lijdt. Verschillende therapeuten zeggen volgens Zembla dat verzekeraars toch weigeren om uit te keren. Ze proberen volgens het programma zo alsnog diagnose-informatie van de patiënt te krijgen.
Toen verzekeraars tegenover Zembla verklaarden dat het probleem inmiddels is opgelost, nam het programma de proef op de som en belde het met de klantenservice van diverse grote zorgverzekeraars. Daar bleken patiënten nog steeds verkeerd te worden voorgelicht. “Zonder diagnose-informatie kan er niet worden uitgekeerd”, kreeg het programma steevast te horen. Geen van de telefonisten zegt van een privacyverklaring op de hoogte te zijn.
Een therapeut klaagt volgens het programma dat het tot nu toe altijd fout is gegaan met patiënten die een privacyverklaring tekenden. De betaling laat maanden op zich wachten.
Verder blijkt volgens Zembla dat de landelijke database DIS, waarin miljoenen patiëntgegevens van onder meer ziekenhuizen worden opgeslagen, niet anoniem is. Door het koppelen van diagnose-informatie aan persoonsgegevens zou te achterhalen zijn wie welke medische behandeling heeft gehad.