12 maart 2015 om 14:03
< 1 min lezen

Verzekeraar ONVZ blijft groot deel medicijnen ‘gewoon’ vergoeden

Zorgverzekeraar ONVZ blijft honderden geneesmiddelen vergoeden die volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) niet bewezen effectief zijn. Eerder deze week werd bekend dat verschillende zorgverzekeraars deze medicijnen niet meer vergoeden. Het gaat om 400 medicijnen voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen, die een aangepaste dosering of toedieningsvorm hebben. Dit meldt Skipr. 

ONVZ vindt dat het besluit om een vergoeding te stoppen zorgvuldiger moet gebeuren. De zorgverzekeraar is in gesprek met Zorginstituut Nederland en apothekersorganisatie KNMP om tot een oplossing te komen. De maatregel om te stoppen met de vergoedingen is al ingegaan vanaf 1 maart 2015. De apothekers en gebruikers van de medicijnen werden op 25 februari hiervan op de hoogte gesteld. Door de maatregel moeten de patiënten in sommige gevallen honderden euro’s per maand zelf gaan betalen.

Volgens minister Schippers van Volksgezondheid zou een apotheekbereiding een sluiproute zijn om een groot aantal medicijnen te bereiden die niet onder de basisverzekering vallen. Directeur van KNMP Léon Tinke is het niet met deze opmerking van de minister eens. “Het aantal apotheekbereidingen is niet gestegen, maar juist gedaald”, zegt hij. “En apotheekbereidingen zijn noodzakelijk voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, voor wie veel geneesmiddelen niet zijn geregistreerd. De minister gaat voorbij aan de patiënt en trekt de professionaliteit van apothekers en artsen in twijfel. Heel teleurstellend.”

Daarnaast zegt Tinke dat er wel een wetenschappelijke onderbouwing voor een groot deel van de medicijnen is, in tegenstelling tot de conclusie van ZN. “Daarbij is de toepassing gebaseerd op de richtlijnen van huisartsen, kinderartsen, dermatologen en van apothekers zelf. Het is merkwaardig dat verzekeraars deze richtlijnen van de medische professionals overrulen.”

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Jeugdzorg

    Jeugdzorg piept en kraakt, maar er is ook goed nieuws

    20 december 2024 om 12:16
    • Jeugdzorg

    Karremans ziet ‘enorm gevaar voor kinderen’ in sociale media

    20 december 2024 om 08:34