Veiliger bloedtest voor zwangeren soms vergoed
(Novum) – De kosten van een nieuwe bloedtest waarmee zwangere vrouwen hun ongeboren kind kunnen laten checken op bijvoorbeeld het Downsyndroom worden onder voorwaarden vergoed. Wie in aanmerking wil komen, moet eerst zelf een risicotest van 160 euro betalen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdag bekendgemaakt.
De zogeheten Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is vanaf 1 april beschikbaar voor zwangere vrouwen. De acht universitaire ziekenhuizen bieden de test vanaf die datum aan. Het grote voordeel van de NIPT is dat er geen risico bestaat op een miskraam.
Alleen vrouwen bij wie een verhoogd risico is vastgesteld op het syndroom van Down, Patau of Edwards kunnen gebruikmaken van de test, waarbij via het bloed van de moeder het dna van de foetus wordt gecontroleerd op afwijkingen.
Om gebruik te mogen maken van een NIPT moet eerst een verhoogd risico worden vastgesteld. Dat gebeurt door middel van een combinatietest, die bestaat uit een echo van het kind (voor de nekplooimeting) en een bloedtest bij de moeder. Ook de leeftijd van de moeder speelt een rol.
Voorheen hadden vrouwen van 36 jaar en ouder rechtstreeks toegang tot een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Maar deze leeftijdsgrens schaft Schippers af op advies van de Gezondheidsraad. Reden is dat een combinatietest beter voorspelt of er een verhoogd risico op chromosoomafwijkingen is dan leeftijd alleen.
Nu krijgen vrouwen van 36 jaar en ouder de combinatietest nog vergoed en jongere vrouwen niet. Ook dit verschil verdwijnt, meldt het ministerie. De combinatietest komt vanaf 2015 voor alle zwangere vrouwen voor eigen rekening. Deze kost ongeveer 160 euro. Bij een verhoogd risico wordt de veel duurdere NIPT-test dus wel vergoed, ongeacht de leeftijd. Het is nog onduidelijk hoeveel de test in Nederland gaat kosten.