Vakantiegangers laten zich onvoldoende verzekerden voor zorg in het buitenland
Ieder jaar horen we wel schrijnende verhalen over valpartijen tijdens een skivakantie of ernstig ongeval in de zomervakantie, waardoor mensen gebruik moeten maken van buitenlandse spoedzorg. Als je daar niet goed tegen gedekt bent, kan je dat duizenden euro’s kosten. Ook als de zorg medisch noodzakelijk is. Als de kosten niet door de basisverzekering gedekt worden, en dat is het geval als de kosten boven een maximumtarief uitkomen, moet het restbedrag uit eigen portemonnee worden betaald. Maar er zijn aanvullende zorgverzekeringen met een goede dekking. Deze voorkomen een flinke uitgave tijdens of na de vakantie. Dit meldt Overstappen.nl.
De basisverzekering vergoedt alleen de kosten die gemaakt zouden worden als het ongeval in Nederland was gebeurd. Meerkosten kunnen vergoed worden, maar alleen met een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of een uitgebreide reiskostenverzekering.
Kosten acute blindedarmontsteking
In Spanje betaal je voor een acute blindedarmontsteking al snel 20.000 euro, terwijl dat in Nederland zo’n 5.000 euro kost. Dat betekent dat iemand dus 15.000 euro moet ophoesten. Een aanvullende zorgverzekering kosten enkele euro’s per maand extra, terwijl een ongeval in het buitenland duizenden tot tienduizenden euro’s kan kosten. Voor een reisverzekering met medische dekking betaal je een maandelijks bedrag vanaf 6,53 euro.
EHIC
Zorg dat je een European Health Insurance Card (EHIC) hebt wanneer je op vakantie gaat in Europa. Deze kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar. Hiermee kunnen hulpverleners in het buitenland zien dat je recht hebt op noodzakelijke medische zorg. Dan hoef je geen geld voor te schieten als je hulp krijgt.
Lees ook: Yes, vakantie! Hier moet je aan denken bij het verzekeren van medische zorg
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky