
Strijd van zorgverzekeraars tegen fraudeurs is vrijwel kansloos
Zorgverzekeraar DSW zit middenin een onderzoek naar zorgfraude, maar voortijdig inzicht in het rapport door de Telegraaf laat zien dat zorgverzekeraars een zware strijd voeren tegen fraudeurs. Malafide zorginstellingen die geen documenten aanleveren, zijn bijna onverwoestbaar. Gestolen zorggeld komt eigenlijk nooit meer terug. Hierdoor betalen verzekerden maandelijks ongeveer 10 procent van hun zorgpremie voor niets, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot. Dit meldt de Telegraaf.
In het onderzoek staat een Amsterdamse zorginstelling centraal. De eigenaar woont niet in Nederland. Ondertussen dienen criminelen valse declaraties in bij DSW, waarmee ze flink wat geld binnenhalen. Het bedrijf is niet gecontracteerd en dus moeten verzekerden na het ontvangen van zorg, hun facturen zelf aanleveren via de app van de verzekeraar. Maar wat gebeurt er? In korte tijd weet een kleine groep verzekerden tienduizenden euro’s aan zorg te declareren. De zorg is geleverd door dit bedrijf uit Amsterdam.
Onprofessionele facturen
DSW betaalt de facturen, maar krijgt kort daarop nóg hogere declaraties binnen. Opvallend is dat dezelfde cliënten hun declaraties opsturen, die gaan echter over zorg die meer dan een jaar geleden aan hen is geleverd. Volgens de specialist ‘Bijzonder Onderzoek’ bij DSW bleken de facturen ook een onprofessionele opmaak te hebben: notanummers waren niet op logische volgorde opgesteld en alle verzekerden die deze factuur stuurden, declareerden allemaal exact 17,5 uur aan geleverde thuiszorg per week. Een opvallend hoog aantal uren voor zorg uit de Zorgverzekeringswet, concludeert DSW. Ook blijken de cliënten allemaal jonger dan 50 jaar te zijn, terwijl het merendeel van de mensen die thuiszorg gebruikt een stuk ouder is. Langzaam maar zeker begint DSW te vermoeden dat de cliënten en het zorgbedrijf onder één hoedje spelen.
Weinig opsporingsbevoegdheden
Na een dreigend telefoontje door een medewerker van het potentieel frauderende zorgbedrijf, zet DSW alle betalingen stop. Helaas hebben zorgverzekeraars maar weinig opsporingsbevoegdheden, terwijl ze er duizenden uren aan kwijt zijn. Desondanks zetten medewerkers van DSW door en volgt onderzoek onder de verzekerden. De enige twee die op verzoeken reageren, blijken altijd in goede gezondheid te hebben verkeerd. Zodra de verzekeraar het bedrijf laat weten dat er vermoedens zijn van fraude, wordt deze opgeheven. En hierdoor is DSW al haar geld kwijt.
Merendeel gefraudeerd zorggeld blijft weg
Verdere vervolging heeft weinig zin, want de eigenaar woont in het buitenland én zorgondernemers die geen documenten aanleveren, kunnen daartoe niet gedwongen worden. “We hebben niet genoeg bevoegdheden iemand te dwingen tot medewerking.” En bevoegdheden overdragen aan bijvoorbeeld de Nederlandse Arbeidsinspectie, is ook niet altijd helpend. Omdat het jaren kan duren voordat dossiers worden opgepakt, áls ze al worden opgepakt. Door gebrek aan capaciteit en bevoegdheden, konden zorgverzekeraars in 2023 slechts 16 miljoen van de 10 miljard aan gefraudeerd zorggeld opsporen.