Sterke verschillen tussen collectieve minimapolissen van gemeenten
De zorgpremie van de gemeentepolis verschilt sterk per gemeente. Deze speciale polis, bedoeld om zorg toegankelijk te maken voor minima, wordt mede gefinancierd door de gemeente. Maar hoe voordelig die ondersteuning is, hangt volledig af van iemands woonplaats. Financiële vergelijkingssite Geld.nl onderzocht de premieverschillen en ontdekte schokkende variaties tussen steden, meldt de site.
In Middelburg kost de meest uitgebreide gemeentepolis bijvoorbeeld 187 euro per maand, terwijl inwoners van Maastricht voor een soortgelijke verzekering 235 euro betalen. Dit komt neer op een verschil van ruim 575 euro per jaar. De verschillen ontstaan doordat gemeenten zelf bepalen hoeveel zij bijdragen aan de premie en welke aanvullende zorg wordt vergoed.
Waarom deze verschillen?
De gemeentepolis is bedoeld om financiële drempels voor zorg te verlagen, maar het gebrek aan een uniform beleid zorgt ervoor dat inwoners in de ene stad veel meer betalen dan in een andere. Gemeenten bepalen niet alleen hoeveel ze bijdragen, maar ook welke verzekeringspakketten worden aangeboden. Dit leidt tot een postcode-afhankelijke zorgtoegang.
Is een gemeentepolis altijd voordeliger?
Hoewel de gemeentepolis aantrekkelijk lijkt door de gemeentelijke bijdrage, loont het om goed te vergelijken. Niet iedereen heeft baat bij de standaardpakketten die gemeenten aanbieden. Soms is een reguliere zorgverzekering beter afgestemd op individuele zorgbehoeften en goedkoper op de lange termijn. En collectieve minimapolis is vooral interessant voor mensen met hoge zorgkosten.
“Verwacht je veel zorg nodig te hebben, bijvoorbeeld op het gebied van fysiotherapie, de tandarts of orthodontie, dan ben je met een uitgebreide gemeentepolis per saldo goedkoper uit. Heb je weinig zorg nodig of wil je alleen een bepaalde aanvullende vergoeding, dan ben je mogelijk goedkoper uit bij een andere zorgverzekeraar”, aldus expert zorgverzekeringen Paul Huibers bij Geld.nl.