Steeds minder fysiotherapeuten: zorgverzekeraars bagatelliseren probleem
Tweeduizend fysiotherapeuten hebben dit jaar hun sector verlaten. Tegelijkertijd neemt ook nog eens het aantal eerstejaarsstudenten fysiotherapie af. In september vorig jaar gingen 2.400 hbo’ers met de studie van start, bijna driehonderd minder dan in 2020. De vrees is dat er straks steeds minder fysiotherapeuten in de buurt zitten, maar zorgverzekeraars zien dit niet zo snel gebeuren. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Volgens de voorzitter van beroepsvereniging KNGF Lodi Hennink kan een beginnend fysiotherapeut beter bij de McDonald’s gaan werken. ABN AMRO bevestigde onlangs dat andere sectoren veel aantrekkelijker zijn voor fysiotherapeuten. Of ze vertrekken uit de eerstelijnszorg en gaan in ziekenhuizen aan de slag. Daar zijn de salarissen hogen én is er een geldige cao. Fysiotherapeuten die wel in de eerste lijn blijven, zoeken naar mogelijkheden om meer geld te verdienen, bijvoorbeeld met leefstijlprogramma’s of fitnessopties voor cliënten.
Marktconform tarief voor 80 procent
Zorgverzekeraars stellen echter dat de problemen wel meevallen. Zo zou bijna 80 procent van de praktijken een marktconform tarief ontvangen. Ook neemt het aantal declarerende fysiotherapeuten toe. Signalen over wachtlijsten zouden er volgens Zilveren Kruis ook niet zijn. “We denken dat er een ruim aanbod is. Belangrijk om te beseffen is dat we de zorg betalen met de portemonnee van onze premiebetalers, die portemonnee is niet ‘bodemloos’.” CZ benadrukt daarbij dat als de tarief echt niet kostendekkend waren, er nog veel minder fysiotherapiepraktijken waren. Deze verzekeraar biedt fysio’s die klanttevredenheidsonderzoeken doen of het keurmerk fysiotherapie hebben een hoger tarief.
Tarieven omhoog, zegt ook Menzis
Desondanks zien zorgverzekeraars ook dat er verbeterpunten zijn. Zo blijkt uit kostenonderzoek dat er een financiële inhaalslag nodig. Niet alle verzekeraars zouden de afgelopen jaren voldoende stappen hebben genomen om het gat te dichten, zegt Menzis. Alle zorgverzekeraars zouden daarom de tarieven voor fysiotherapeuten moeten verhogen, mede om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Daarom pleit beroepsvereniging KNGF ook voor een minimumtarief vanuit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Wim Groot is gezondheidseconoom en staat aan de kant van de fysiotherapeuten, maar vindt wel dat de beroepsgroep meer moet laten zien wat het effect van hun behandelingen is. Dat gebeurt nu vaak nog niet, omdat een deel hierop tegen is.