Slechtere zorg voor lagere inkomens
Nederlanders vrezen voor een tweedeling in de zorg, zo blijkt uit onderzoek van Zorgverzekering.net. Met de wetswijziging van artikel 13 in de Zorgverzekeringswet, ontstaat een nieuwe tweedeling in de zorg, namelijk tussen de hogere en de lagere inkomens. Per 2016 komt de verplichting voor zorgverzekeraars om ook niet-gecontracteerde zorg deels te vergoeden, te vervallen. Het gevolg daarvan zal zijn dat mensen met lagere inkomens in de toekomst slechtere zorg zullen krijgen. Uit onderzoek blijkt nu dat maar liefst 69% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de gevolgen van het afschaffen van deze verplichte vergoeding.
298 Nederlanders namen deel aan het onderzoek van Zorgverzekering.net. Zij gaven hun mening ten opzichte van de vrije artsenkeuze en de plannen van het kabinet om deze in te perken. 64% van de ondervraagden vindt dat er niet bezuinigd zou mogen worden op de vrije artsenkeuze en 72% is dan ook tegen de geplande wijzigingen. 78% van de Nederlanders ziet de vrije artsenkeuze als een fundamenteel grondrecht en wil in alle gevallen zelf kunnen bepalen naar welke zorgverlener hij gaat.
Vrees voor handelen zorgverzekeraars
De angst die bij veel Nederlanders gepaard gaat met de ophef over de wetswijziging, heeft vooral te maken met het handelen van zorgverzekeraars. Volgens 85% van de Nederlanders krijgen zorgverzekeraars te veel macht als de verplichting vervalt om niet-gecontracteerde zorg te vergoeden. Bovendien vreest 92% van de Nederlanders dat zorgverzekeraars zich meer zullen focussen op het zo goedkoop mogelijk inkopen van zorg, in plaats van de beste kwaliteit zorg. 67% denkt zelfs dat zorgverzekeraars niet eens goed kunnen beoordelen welke zorgaanbieders goede zorg leveren.
Tegenstrijdigheid
Zodra de wetswijziging in werking wordt gesteld (1 januari 2016) zal er een nieuwe tweedeling ontstaan. Er komt een nieuwe budgetpolis, waarin de zorgverzekeraar alleen nog maar zorg vergoedt die gecontracteerd is. De vrije artsenkeuze voor de patiënt komt hierdoor te vervallen, en tegelijkertijd betaalt de patiënt een lagere premie. Mensen met lagere inkomens, die bijvoorbeeld geen dure restitutiepolis kunnen betalen, zijn dan gedwongen te kiezen voor zo’n budgetpolis, waarin dus geen vrije artsenkeuze meer bestaat. Zorgverzekeraars zullen voor dit type polis zeer selectief zorg inkopen, al wordt beargumenteerd dat zij dan alleen nog de beste zorgverleners contracteren. Dat is in strijd met de andere typen polissen. Het zou namelijk gek zijn als alleen de beste zorg wordt geselecteerd voor de goedkoopste polissen en niet voor de dure restitutiepolissen.