Schippers zet risicoverevening ggz door ondanks bezwaren zorgverzekeraars
Minister Schippers van Volksgezondheid wil zorgverzekeraars vanaf 2017 vooraf volledig risicodragend maken voor de ggz en wijkverpleging. Zorgverzekeraars vinden dit te snel. Ze maken zich zorgen over de hoge kosten die komen kijken bij bepaalde groepen patiënten, en het vermogen van de zorgverzekeraars om dit te compenseren. Ondanks de oproep van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om eerst uitgebreid onderzoek te doen, zet Schippers het plan door. Dat melden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Zorgvisie.
Met een risicovereveningsbijdrage krijgen zorgverzekeraars compensatie voor de verschillen in zorgkosten. Alle partijen in de Tweede Kamer zijn het erover eens dat risicoverevening van fundamenteel belang is in het Nederlandse zorgstelsel. In het risicovereveningssysteem moeten zorgverzekeraars voorspelbaar verliesgevende verzekerden ook accepteren. Dit zorgt er namelijk voor dat ook chronisch zieken de zorg krijgen die zij nodig hebben. Zorgverzekeraars kunnen op deze manier niet aan risicoselectie doen.
Vanaf 2017 wordt de compensatie achteraf geschrapt voor de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de wijkverpleging. Zodoende behouden zorgverzekeraars alleen de compensatie vooraf. De zorgverzekeraars vinden de invoering hiervan te snel en willen voor die tijd nog één en ander uitgezocht hebben.
Zo ontwikkelt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) een programma voor de ontwikkeling van een nieuwe productstructuur per 1 januari 2019. De uitkomsten hiervan kunnen volgens ZN pas gebruikt worden in 2022 voor het nieuwe risicovereveningsmodel. Daarbovenop komt dat het nog onduidelijk is wat precies de kwaliteit is van de ggz. Daardoor kan de kwaliteit van zorg geen factor zijn bij de contractering van ggz. Als oplossing hiervoor wil Schippers de huidige kosten voor de ggz en de wijkverpleging gebruiken om de kosten van volgend jaar te kunnen voorspellen. Deze methode wil ze enkele jaren gaan gebruiken, totdat de kwaliteitsindicatoren voor de ggz en wijkverpleging zijn vastgesteld.
© Nationale Zorggids