Organisaties pleiten voor afschaffen eigen bijdrage kraamzorg
Schaf de eigen bijdrage voor kraamzorg af, zo luidt de oproep van AJN Jeugdartsen Nederland, ActiZ en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De eigen bijdrage zorgt er volgens de organisaties namelijk voor dat mensen met geldproblemen geen gebruikmaken van kraamzorg, wat grote gevolgen kan hebben. Kraamzorg valt in Nederland onder het verzekerde pakket, maar er wordt altijd een eigen bijdrage gevraagd. Dit meldt Skipr.
In een brief aan demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid en de Tweede Kamer schrijven de organisaties over hun zorgen dat gezondheidsrisico’s die al in de kraamzorgtijd gesignaleerd kunnen worden, door de eigen bijdrage soms te laat worden gesignaleerd. “Hierdoor stapelen problemen zich op en starten juist kwetsbare Nederlandse kinderen hun leven met een onnodige achterstand”, schrijven NCJ, ActiZ en AJN Jeugdartsen Nederland.
Kraamzorg voorkomt gezondheidsachterstanden
Ze pleiten voor een einde een de verplichte eigen bijdrage voor de kraamzorg. Iedereen moet er toegang tot krijgen, omdat deze vorm van zorg gezondheidsachterstanden voorkomt, gezondheidswinst oplevert en zorgkosten vermindert en níet tot onnodige zorgconsumptie leidt.
Kraamzorgkosten
Nieuwe gezinnen hebben recht op 49 uur kraamzorg, maar steeds vaker vragen ze het minimale aantal aan: 24 uur kraamzorg. In 2019 vroeg 8,5 procent van de nieuwe gezinnen nog 24 uur zorg aan en in 2022 liep dat op naar 11,2 procent.
Een gezin dat 49 uur kraamzorg afneemt betaalt hier in totaal 249,90 euro voor. Voor 24 uur betalen gezinnen 122,40. Het uurtarief van 5,10 euro is voor iedereen hetzelfde, maar soms krijgen mensen met een inkomen onder het minimum geld van de gemeente om toch het maximale aantal uren te kunnen afnemen. Het is ook mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor de wettelijke eigen bijdrage.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky