NZa adviseert nieuw beleid geneesmiddelen
Zorgverzekeraars en ziekenhuizen moeten zelf voorstellen kunnen doen welke geneesmiddelen in de ziekenhuiszorg als aparte add-on gedeclareerd worden. De NZa neemt hier vervolgens een besluit over, nadat zij andere zorgaanbieders en verzekeraars om advies heeft gevraagd. Dat staat in een advies aan minister Schippers (VWS) van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Een add-on is een aparte prestatie die door ziekenhuizen gedeclareerd kan worden, bovenop de kosten voor een behandeling. Op dit moment is er een lijst met dure geneesmiddelen die als add-on gedeclareerd mogen worden. Alleen middelen die duurder zijn dan 10.000 euro per patiënt per jaar worden als add-on vergoed, waardoor goedkopere middelen het risico lopen minder te worden voorgeschreven. Vanaf 2015 komt die grens te vervallen, waardoor er meer maatwerk mogelijk wordt in de bekostiging.
Als de minister het voorstel van de NZa aanneemt, zullen add-ons vanaf 2015 per geneesmiddel worden vastgesteld. Hiermee wordt het declareren en registreren voor ziekenhuizen en verzekeraars transparanter gemaakt. De nieuwe manier van bekostigen zal overigens niets veranderen in de aanspraak van een patiënt op een geneesmiddel.
© Nationale Zorggids