Krijg je dengue-vaccinatie vergoed?

Een recordaantal Nederlanders heeft dit jaar het denguevirus opgelopen. Waar er vorig jaar in totaal 112 Nederlanders mee besmet raakten, hebben in het eerste halfjaar van 2024 al 113 mensen knokkelkoorts opgelopen. Er is een dengue-vaccinatie voor mensen die naar het buitenland gaan, maar wordt deze vergoed door je zorgverzekering? Dit meldt Independer.

Gelekoortsmuggen en Aziatische tijgermuggen dragen het virus bij zich en zijn dus via hen overdraagbaar. De meeste van deze muggen zijn vroeg in de ochtend of in de late namiddag actief. Vooral in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika komen deze insecten voor, maar de Aziatische tijgermug is ook al in Europa gezien. Knokkelkoorts begint vaak met hoge koorts, overgeven, hoesten en flinke hoofdpijn achter de ogen. Vaak verloopt de ziekte de eerste keer relatief mild. Een tweede of derde keer kan ernstiger verlopen, met soms zelfs de dood tot gevolg.

Effect dengue-vaccinatie

Sinds 2023 is er een nieuw vaccin beschikbaar tegen het denguevirus, dat in 80 procent van de gevallen ziekte voorkomt. De 20 procent die toch ziek wordt, zal een minder ernstig ziekteverloop ervaren. Het vaccin is vooral aan te raden voor mensen die al een keer besmet zijn geraakt met het virus, omdat een tweede of derde infectie gevaarlijk kan zijn. Kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een afweerstoornis kunnen de inenting niet krijgen.

Kosten en vergoeding dengue-vaccinatie

Iemand die geprikt wordt tegen knokkelkoorts, moet hiervoor twee inentingen krijgen met drie maanden ertussen. Per stuk kosten ze 135 euro. Vergoeding voor het dengue-vaccin zit niet in het basispakket van de zorgverzekering, maar er zijn wel verzekeraars die de prik vanuit een aanvullende verzekering vergoeden. Deze kun je hier vinden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky