Bekostiging voor ondersteuning specialist ouderengeneeskunde thuis

Vanaf 2025 zijn twee trajecten binnen de geneeskundige zorg aan specifieke patiënten (gzsp) structureel bekostigd. Hierdoor kan de specialist ouderengeneeskunde ingezet worden bij kwetsbare patiënten die lang thuis zorg nodig hebben. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die de bekostiging vaststelt. 

Thuiswonende kwetsbare patiënten met een complexe zorgvraag hebben niet de hele dag verzorging nodig, maar moeten vaak wel gebruikmaken van verschillende zorgverleners. Door gzsp in te zetten kan de zorg thuis en op maat worden georganiseerd door een team van huisartsen, wijkverpleegkundigen, verzorgenden en het sociale netwerk van de patiënt. De specialist ouderengeneeskunde die hier ook voor wordt ingezet, is tot nu toe slechts per uur declarabel. De twee nieuwe prestaties maakt het mogelijk om in de opstartfase per drie maanden te declareren en vervolgens per maand. Wel blijven uurprestaties onderdeel van gzsp.

Zvw en Wlz

De prestaties gelden vanaf 2025 alleen nog voor patiënten die een indicatie hebben voor zorg uit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Onderzoek door de NZa moet uitwijzen hoe deze bekostiging ingezet kan worden voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) thuis.

Door: Nationale Zorggids