Het Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om het geneesmiddel naldemedine (Rizmoic) te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit middel is specifiek bedoeld voor de behandeling van verstopte darmen door het gebruik van opioïden, zo meldt het Pharmaceutisch Weerkblad.
Naldemedine is een medicijn voor patiënten die last hebben van opioïden geïnduceerde constipatie (OIC). Sterke pijnstillers zoals opioïden kunnen ervoor zorgen dat de darmen langzamer bewegen en meer vocht uit de ontlasting onttrekken. Dit resulteert in droge, harde ontlasting en verstopte darmen, wat leidt tot klachten zoals een opgeblazen gevoel, misselijkheid en buikpijn.
Hoe werkt naldemedine?
Naldemedine werkt door de effecten van opioïden in de darmen tegen te gaan. Hierdoor kan de darmbeweging verbeteren en worden de symptomen van constipatie verminderd.
Aanbeveling van het Zorginstituut
Het Zorginstituut Nederland adviseert de minister van VWS om naldemedine op te nemen in Bijlage 1A van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit zou betekenen dat naldemedine, samen met naloxegol, wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Voor naldemedine is de standaarddosis 0,2 mg en voor naloxegol 25 mg.
Betekenis voor patiënten
Met deze aanbeveling kunnen patiënten met OIC mogelijk binnenkort profiteren van een nieuwe behandelingsoptie die hun symptomen verlicht. De vergoeding van naldemedine uit het basispakket zou de toegankelijkheid van deze behandeling aanzienlijk verbeteren, waardoor de levenskwaliteit van veel patiënten kan worden verhoogd.
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer