Normal_pexels-rdne-7821684

Een groep oplichters heeft 74 vervalste facturen ingediend namens 21 verzekerden voor massages en fysiotherapie. Hierbij werd een originele factuur telkens iets aangepast en opnieuw ingediend bij de zorgverzekeraar, waardoor een verdachte duizenden euro's uitgekeerd kreeg. Toch hoeven de betrokkenen niet de cel in.

Eén van de verzekerden, een vrouw uit Den Haag, moest zich vorige week verantwoorden voor de politierechter. Ze vertelde huilend over de schulden waarin ze door de fraude is beland: "Ik kan niks meer door die klootzakken.” De rechter legde haar een symbolische straf op: een week voorwaardelijke gevangenisstraf. Door de fraude staat ze bij haar zorgverzekeraar op een zwarte lijst en moet ze de onterecht uitbetaalde bedragen terugbetalen. Ze heeft zeven vervalste facturen ingediend bij zorgverzekeraar VGZ, waarvan er drie werden uitbetaald. De facturen waren gebaseerd op een originele factuur uit 2015, die steeds iets werd aangepast.

Hoofdverdachte uit Rotterdam

De spil achter de vervalsingen was volgens de rechtbank een 28-jarige man uit Rotterdam. Hij werd schuldig bevonden aan witwassen, oplichting en valsheid in geschrift. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een werkstraf van 180 uur. De rechtbank hield rekening met de lange tijd die sinds de fraude is verstreken; de facturen werden in 2017 en 2018 ingediend.

Onzekere schadevergoeding

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis had een schadeclaim ingediend voor een bedrag van 57.381,26 euro. De rechtbank verklaarde de vordering echter als niet-ontvankelijk, omdat de precieze omvang van de geleden schade niet vaststond. Zilveren Kruis kan proberen de schade via een civiele zaak te verhalen.

De zaak benadrukt de noodzaak voor zorgverzekeraars om waakzaam te blijven voor fraude en effectief samen te werken met justitie om dergelijke praktijken te bestrijden.