Driekwart Nederlanders bereid om mee te betalen aan andermans behandeling

Driekwart van de Nederlanders wil wel betalen voor zorgbehandelingen waar zij zelf (nog) geen gebruik van maken, maar anderen wel. Via onder meer de zorgpremie van de basisverzekering betalen Nederlanders mee aan de zorgkosten van henzelf en anderen. Het aantal mensen dat bereid is om mee te betalen aan zorgbehandelingen van anderen is al jarenlang stabiel. Dit meldt Nivel. 

Het Nivel meet sinds 2013 om het jaar de solidariteit van Nederlanders door te vragen naar hun bereidheid om te betalen voor zorgbehandelingen van anderen (eigen solidariteit) en onderzoek hoe mensen deze bereidheid van anderen inschatten (verwachte solidariteit). De afgelopen jaren is de eigen solidariteit van Nederlanders onveranderd; het percentage dat bereid is om mee te betalen voor de zorgbehandelingen van anderen ligt al jaren tussen de 63 en 78 procent.

Verwachte solidariteit

De verwachte solidariteit, ofwel de inschatting van de betalingsbereidheid van anderen, is ook al jarenlang  vrijwel stabiel. In 2023 schatte 56 procent van de Nederlanders in dat anderen bereid zijn om te betalen voor de zorgbehandelingen van anderen. 

Door: Nationale Zorggids