Een bezoek aan de tandarts is niet goedkoop. Een periodieke controle kost iedere zes maanden misschien ‘slechts’ 25,27 euro, maar als je meer zorg nodig hebt kunnen de kosten flink oplopen. Zorgverzekeraars bieden hiervoor aanvullende tandartsverzekeringen, waardoor mensen tot een maximaal bedrag per jaar hun kosten vergoed krijgen. Kan zo’n verzekering wel uit of is het beter om de kosten zelf te betalen? Overstappen.nl. zocht het uit. Dit meldt de vergelijkingssite.
Uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat mensen met een aanvullende tandartsverzekering de kosten hiervoor er vaak niet of nauwelijks uithalen. Ze betalen soms ruim 90 procent van de maximale vergoeding zelf. De kans dat ze de maximale vergoeding opmaken is heel klein en daarom is het vaak goed om te bekijken of de kosten niet beter uit eigen zaak betaald kunnen worden.
Grootste deel uit eigen zak
De populairste dekkingsvormen zijn maximale vergoedingen van 250 en 500 euro per jaar, met 75 of 100 procent als vergoedingsopties. Iemand met een aanvullende tandartsverzekering die maximaal 500 euro per jaar voor 100 procent vergoedt, betaalt hier maandelijks 36 euro voor. Dit bedrag keer twaalf betekent een jaarbedrag van 432 euro, voor een maximale vergoeding van 500 euro. Zij betalen 86 procent dus al uit eigen zak. “Tenzij je zeker weet dat je in 2024 een behandeling hebt die 500 euro of meer kost, is zo’n verzekering geen slimme zet”, concludeert de vergelijkingssite. Daarom doen verzekerden er ook verstandig aan om er goed op te letten of de maximale vergoeding hoger is dan de jaarpremie. Een verzekering die bijna net zoveel kost als de maximale vergoeding, heeft weinig nut.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky