25 procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar zorg op een bepaalde manier gemeden, uit angst voor het eigen risico. Ze willen geen doorverwijzing naar een medisch specialist, halveren hun medicijninname of blijven helemaal weg uit de zorg. Dit meldt EenVandaag.
9 procent van de Nederlanders kwam in problemen door het moeten ophoesten van het eigen risico. Dit waren vooral mensen met een lager inkomen, en chronisch of langdurig zieken. Bij 15 procent van hen ontstonden financiële problemen. 28 procent meed afgelopen jaar zorg vanwege het eigen risico. Vaak ging het om behandelingen die noodzakelijk waren of nog steeds zijn.
Zo vertelt een 69-jarige vrouw over haar AOW-uitkering waarmee ze het eigen risico van 385 eigenlijk niet kan betalen. Door slechts de helft van haar voorgeschreven medicijnen te slikken, kan ze er langer mee doen. Ook blijft ze langer doorlopen met klachten en gaat ze nooit naar de fysiotherapeut omdat ze die niet kan betalen.
Afwegingen maken
Ook huisartsen zien steeds vaker zorgmijding. Patiënten weigeren een doorverwijzing uit angst voor hoge rekeningen. Ze weigeren medicijnen of stoppen te vroeg met een behandeling. Volgens huisarts Shakib Sana zijn er bijvoorbeeld mensen die geen maagbeschermers willen bij de medicatie die ze voorgeschreven krijgen, omdat deze geld kosten. Het gaat tegenwoordig niet alleen om mensen met een laag inkomen die zorg mijden, ook mensen met middeninkomens bijvoorbeeld beginnen afwegingen te maken. “Wat is het risico op een maagbloeding en wat is het risico dat ik de huur niet kan betalen.” Studenten beperken hun SOA-test door de discussie over testen op welke bacterie aan te gaan. Zo hopen zij daar minder voor te hoeven betalen.
Sana benadrukt dat het gevaarlijk kan zijn om zomaar te stoppen met een behandeling, minder medicijnen te slikken of niet naar een specialist te gaan. Makkelijk oplosbare problemen kunnen hierdoor gecompliceerder worden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky