Het is een discussie die ieder jaar weer lijkt op te laaien: moeten mensen met overgewicht en rokers meer betalen voor de zorgpremie? Uit onderzoek van DataIM in opdracht van DIT (EO) blijkt dat 19 procent van de ondervraagden vindt dat mensen met overgewicht meer moeten betalen voor hun zorgpremie. Een minderheid dus. Wel vindt meer dan de helft van de ondervraagden dat rokers meer voor hun zorgpremie moeten neerleggen. Dit meldt platform DIT van EO.
Vooral hoogopgeleiden (56,6 procent) vinden dat rokers maandelijks meer moeten betalen voor hun zorgverzekering. Ook vinden zij vaker dat mensen met overgewicht dit moeten doen. 58 procent van de laagopgeleide mensen vindt niet dat mensen die te zwaar zijn extra zorgpremie moeten betalen. Wanneer zouden mensen wel meer premie moeten neerleggen? Vooral bij verslavingen, vindt men.
Meer dan een kwart van de Nederlanders vindt wel dat het iemands eigen schuld is als hij of zij een te hoog BMI heeft. 36 procent van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar vinden dat tegenover 20 procent van de 65-plussers.
Ernstige gezondheidsproblemen
Ongeveer 8 miljoen mensen in Nederland hebben overgewicht, vaak veroorzaakt door verkeerde eetgewoonten en weinig beweging. Mensen met ernstig overgewicht kunnen ernstige gezondheidsproblemen krijgen, zoals diabetes, infarcten en hart- en vaatziekten. Opereren is soms riskant, vanwege het te zware gewicht. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat de totale kosten van overgewicht en obesitas bij volwassenen in Nederland bijna 11.500 euro per volwassene met overgewicht/obesitas per jaar zijn. Dit leidt tot een totale kostenpost voor Nederland van ruim 79 miljard euro per jaar.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky