Zorginstituut kan geen advies uitbrengen over vergoeding migrainemiddelen
17 juli 2023 om 08:00
2 minuten lezen

Zorginstituut kan geen advies uitbrengen over migrainemiddelen

Zorginstituut Nederland kan geen advies uitbrengen aan demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid over een ruimere vergoeding van CGRP-remmers uit het basispakket van de zorgverzekering. Deze middelen kunnen het aantal migrainedagen van mensen met episodische migraine verminderen. Maar het Zorginstituut kan niet bepalen wat hiervoor een maatschappelijk aanvaardbare prijs is. Dat komt doordat de fabrikanten van de migrainemiddelen een deel van de gevraagde financiële informatie niet hebben aangeleverd. Dit meldt Zorginstituut Nederland.  

Het Zorginstituut kan de demissionair minister niet zorgvuldig adviseren over vergoeding van de 3 CGRP-remmers erenumab, fremanezumab en galcanezumab voor de behandeling van mensen met episodische migraine. Dat komt doordat het Zorginstituut voor deze migrainemiddelen niet kan bepalen of hun prijs in een redelijke verhouding staat tot de werkzaamheid en gezondheidswinst voor patiënten. Middelen worden alleen uit het basispakket vergoed als dit is aangetoond.

Bij dure geneesmiddelen is het berekenen van een maatschappelijk aanvaardbare prijs dus een belangrijk onderdeel van het advies van het Zorginstituut. Daarvoor is financiële informatie van goede kwaliteit nodig. Die hebben de fabrikanten helaas voor een deel niet aangeleverd. De CGRP-remmers zijn dure middelen, omdat de geschatte kosten per jaar in totaal meer dan 10 miljoen euro zijn.

CGRP-remmers werken bij kwart van patiënten

De werkzaamheid van de CGRP-remmers kon het Zorginstituut wel zorgvuldig beoordelen. Uit onderzoek blijkt dat zij werken bij 25 procent van de mensen met episodische migraine. Behandeling met deze middelen leidt bij hen tot een halvering van het aantal migrainedagen per maand. Bij episodische migraine heeft iemand minder dan 14 dagen per maand hoofdpijn, waarvan minstens 4 dagen migraine. Voor deze mensen zijn ook andere migrainemiddelen beschikbaar in het basispakket. Deze zijn veel goedkoper en de kans dat ze werken is bij deze mensen even groot als bij gebruik van een CGRP-remmer. Een CGRP-remmer heeft alleen veel minder bijwerkingen en is daardoor aantrekkelijker om langdurig te gebruiken.

Wel onder voorwaarden vergoed voor chronische migraine

Voor mensen met chronische migraine worden de 3 CGRP-remmers sinds 1 november 2021 uit het basispakket vergoed. Bij chronische migraine heeft iemand minstens 15 dagen per maand hoofdpijn, waarvan minstens 8 dagen migraine. Aan de vergoeding is wel een aantal voorwaarden gesteld. Een van die voorwaarden is dat patiënten met chronische migraine pas een CGRP-remmer vergoed krijgen als 2 andere migrainemiddelen bij hen niet werken. Verder hebben de neurologen en zorgverzekeraars afspraken vastgelegd over gepast gebruik. Bijvoorbeeld dat mensen moeten stoppen met een CGRP-remmer als die na 3 maanden onvoldoende blijkt te werken.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van zorgverzekering
    • Ziekenhuizen

    Middagafspraken ziekenhuis Rijnstate kunnen door na computerstoring

    Gisteren om 13:00
    • Ziekenhuizen

    I-Wall brengt ongeboren baby als hologram tot leven in Erasmus MC

    Gisteren om 12:14